Αναγνωρίστε τις Ασθένειες της Ντομάτας και Αντιμετωπίστε τες με Βιολογικό Τρόπο!

Η ντομάτα υπάρχει σε όλους τους λαχανόκηπους και είναι το αγαπημένο φυτό των κηπουρών. Προσαρμόζετε ιδανικά στα περισσότερα εδάφη της χώρας μας και είναι ιδανική για μικρούς κήπους. Οι ντομάτες έχουν υψηλή απόδοση και λίγα μόλις φυτά μπορούν να ικανοποιήσουν άνετα τις ανάγκες της οικογένειας για όλη τη σεζόν. Η καλλιέργειά της είναι εύκολη, όμως υπάρχουν κάποιες παθήσεις στις οποίες είναι ευαίσθητη.

Περονόσπορος

Η ασθένεια οφείλεται στο μύκητα Phytophthora infestans. Προσβάλλει όλα τα υπέργεια όργανα του φυτού. Στα κατώτερα φύλλα εμφανίζονται υποκίτρινες κηλίδες (λαδιές) που αργότερα μαυρίζουν και ξεραίνονται. Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, κάτω από τις κηλίδες, σχηματίζεται λευκή εξάνθηση, τα καρποφόρα όργανα του μύκητα. Στους μίσχους και τους βλαστούς εμφανίζονται επίσης παρόμοιες νεκρωτικές περιοχές. Στον καρπό τα συμπτώματα ξεκινούν γύρω από τον ποδίσκο και αναπτύσσεται σήψη στο πάνω μέρος του. Πρέπει να αποφεύγεται η γειτνίαση με φυτά πατάτας και να χρησιμοποιούνται ποικιλίες ή υβρίδια ανθεκτικά στην ασθένεια. Σε έντονες προσβολές, τα φυτά ψεκάζονται με χαλκό ή κατάλληλα χαλκούχα σκευάσματα που επιτρέπονται στη βιολογική γεωργία. Επίσης, η χρησιμοποίηση του ανταγωνιστικού μύκητα Penicillium aurantiogriseum έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των κηλίδων του παθογόνου.

Αλτερναρίωση

Προκαλείται από το μύκητα Alternaria solani, και οδηγεί σε πρώιμη σήψη και διάστικτες κηλιδώσεις στα φύλλα. Τα συμπτώματα είναι ο σχηματισμός καφέ ή μαύρων κηλίδων απο μισό έως 1cm σε διάμετρο που εμφανίζονται στα χαμηλότερα φύλλα. Οι κηλίδες συχνά συγχωνεύονται και σχηματίζουν μεγάλες νεκρωτικές περιοχές ακανόνιστου σχήματος με ομόκεντρους κύκλους που συχνά μοιάζουν με στόχο. Τα φύλλα εξασθενούν κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Η αλτερνάρια προσβάλλει συχνά και τον καρπό της ντομάτας, καθώς, αφήνει στην επιφάνειά της μεγάλες μαύρες κοίλες περιοχές. Ο ζεστός και υγρός καιρός βοηθά στην εξάπλωση της ασθένειας.

Βερτισιλλίωση

αιτία της βερτισιλλίωσης είναι οι μύκητες Venticillium albo-atrum και Verticillium dahlie. Μικρές κίτρινες κηλίδες εμφανίζονται στα κατώτερα φύλλα του φυτού και, ενώ η νόσος εξαπλώνεται προς τα πάνω, τα φύλλα κιτρινίζουν, μαραίνονται και πέφτουν.

Η βερτισιλλίωση επίσης προκαλεί μεταχρωματισμό (καστανό ή μαύρο) των αγγείων του στελέχους κοντά στη βάση του προς το έδαφος. Τα προσβεβλημένα φυτά μπορούν να επιβιώσουν, αλλά η ανάπτυξή τους είναι συχνά αναστέλλεται, τα φυτά μένουν νάνα και η απόδοση της καλλιέργειας είναι χαμηλότερη. Ο έλεγχος της βερτισιλλίωσης είναι δύσκολος μιας και δεν υπάρχει κάποιο μυκητοκτόνο που να την θεραπεύει αποτελεσματικά. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της βερτισιλλίωσης είναι να επιλέξετε ποικιλίες ντομάτας ανθεκτικές στην ασθένεια.